СУ "Христо Ботев"

Вярата Ботевска носим със чест!

Основно меню

 

letter

 СУ „Христо Ботев“ – Сунгурларе, отново шампиони по безопасност на движението.
19 отбора и 76 ученици премериха знания и умения във финалите на националното състезание на МОН

Отборът на СУ „Христо Ботев“ – Сунгурларе, спечели за трета поредна година финала на Националното състезание по безопасност на движението по пътищата. Представителите на домакините – Александра Гъргова (IX клас), Антон Антонов (VIII клас), Адем Шопов (IX клас) и Десислав Атанасов (X клас), подготвени от учителите Йордан Станев и Красимир Динчев, постигнаха най-висок резултат и на писмения, и на практическия тест и с общ сбор от 159 точки заслужено вдигнаха отборната купа. Първенците обясняват новия си успех с много сериозната подготовка и постоянните тренировки.

Гости на надпреварата бяха служебният зам.-министър на образованието и науката Таня Михайлова, кметът на Сунгурларе Димитър Гавазов, началникът на РУО – Бургас, Петя Петрова, главният експерт от МОН Станислав Груев и старши експертът от Бургаското регионално управление на образованието Иван Бъчваров.

Общо 19 отбора със 76 участници – победители в областните кръгове на състезанието, премериха знания и умения в двата кръга на националното състезание.

Второто място печели друг бивш победител в националния кръг – съставът на Професионалната техническа гимназия „Д-р Никола Василиади“ – Габрово, който завършва със 141 точки.

Сред призьорите се нареждат и представителите на СУ „Козма Тричков“ – Враца, със 133 точки. Същият резултат записват и четвъртите – тимът на Средно училище с преподаване на немски език „Фридрих Шилер“ – Русе.

Във финалите се включват и отборите на ПГ по механоелектротехника „Акад. Ангел Балевски“ – Троян, СУ „Димитър Маринов“ – Лом, ПГ по високи технологии „Ал. Ст. Попов“ – София, СУ „Васил Левски“    – Главиница, ПГ по машиностроене – Пловдив, ПГ по компютърно моделиране и компютърни системи „Акад. Благовест Сендов“ – Варна, ПГ по техника и технологии „Христо Ботев“ – Смолян, ПГ по селско стопанство „Никола Пушкаров“ – Попово, СУ „Цар Симеон Велики“ – Видин, СУ „Георги Измирлиев“ – Горна Оряховица, ПГ по механотехника и транспорт „Н.Й. Вапцаров“ – Стара Загора, СУ „Христо Ботев“ – Нова Загора, СУ „Георги Бенковски“ – Пазарджик, ПГ по селско стопанство „Хан Аспарух“ – Исперих, и ПГ по строителство, архитектура и геодезия „Кольо Фичето“ – Бургас.

Състезанието, което от четири години е в Националния календар на МОН, протече отново с изключително много емоции. Участниците първо трябваше да се справят с писмен тест с въпроси от учебното съдържание в програмите за обучението по БДП.

В практическия етап велосипедистите (по двама от всеки отбор) трябваше да преминат през 13 препятствия, сред които имаше упражнение за ловкост – преместване на чаша с вода от една поставка на друга, сложен слалом между пет конуса, разположени на една ос, но на различно разстояние един от друг, преминаване през люлееща се дъска, през трионовидна дъска, обиколка на осморка и др.

Участниците бяха инструктирани непосредствено преди състезанието от председателя на Националната комисия д-р Милен Марков от Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“. А учители и жури отчетоха, че
с всяка изминала година интересът към участие в това състезание нараства.

То се провежда в сътрудничество с експерти по пътна безопасност и МВР. В журито, което създава и регламента на състезанието и оценява отборите, освен д-р Марков са доц. Дорхан Салиев от Техническия университет – София, и Ани Спасова, старши експерт по физическо възпитание и БДП в РУО – София-област.

Учениците се включват и в множество извънкласни инициативи, като само през отминалата 2023 година са проведени 8869 събития с участие 111 860 деца, ученици и учители.

„За първи път през 2024 г. има вече самостоятелна Национална програма „Безопасност на движението по пътищата“ с бюджет от 4 млн. лева, с които ще се окаже подкрепа на обучението, ще се изградят и нови площадки за обучение по БДП“ – коментира зам.-министър Таня Михайлова. – Обучението по безопасност на движението по пътищата в детски градини и училища възпитава отговорни млади хора. За Министерството на образованието и науката тази тема е от изключително важно значение, защото нашата задача е освен да ви научим, да създадем и трайни навици за опазване на живота и здравето.“

Зам.-министър Михйлова посочи още, че ако този системен процес на обучение се превърне в част от възпитанието на учениците, те ще успеят да променят гражданското общество, което ще проявява нулева толерантност към нарушителите.

„Вие сте тези, които ще развиете отговорност и най-вече ще се научите как да пазите себе си и останалите участници в движението“, каза зам.-министърът и изрази увереност, че с придобитите знания учениците са по-мотивирани да променят и отношението на своите семейства към всичко, което се случва около нас.

 ПРОЕКТ ПРОГРАМА

 

14 май 2024 г. /вторник/

 До 18.00 ч. -  Пристигане. Настаняване в хотелите - гр. Карнобат.

 18.00 ч. -Проверка на документацията.

 18.30 ч. - Техническа конференция с ръководителите на отборите. Указания за провеждане на националния етап на викторината. Регистрация на участниците. - място на провеждане – ритуална зала – гр. Карнобат

 15 май 2024 г. /сряда/

 8.00-8.30 ч. – Отпътуване до мястото на провеждане на Националната викторина -гр. Сунгурларе, сграда в центъра на града.
9.00 ч. - 09.20 ч. - Официално откриване на Националната ученическа викторина по безопасност на движението „Да запазим децата на пътя“ в гр. Сунгурларе.
9.30-10.00 ч. - Първи кръг - решаване на листовка.
10.10-10.40 ч . - Втори кръг – викторина.
10.50 -11.20 ч. - Трети кръг — практическа част — до лекарска помощ.
11.20-11.30 ч. - Разпределение на отборите и подготовка за останалите модули от практическата част.
11.30- 12.30 ч. - Практическа част:
- установяване на повреди на велосипед;
- подреждане на пъзел с пътен знак;
12.30- 12.50 ч. – Програма.

 12.50- 13.00 ч. – Обявяване на резултатите и награждаване

 
Моля, да ни информирате за възможността да присъствате на нашето мероприятие до
10.05.2024 г.

 

Петък, 22 Декември 2023 06:57

Уведомление за инвестиционно намерение

Написана от

О Б Я В А

за инвестиционно намерение

СУ „Христо Ботев“, гр. Сунгурларе уведомява за следното инвестиционно намерение: „Модернизация и реконструкция на част от спортните игрища в двора на СУ „Христо Ботев“ УПИ, кв. 88 по плана на гр. Сунгурларе“.

Призови места заеха:

Първа възрастова група – 2 място - Александра Александрова Кабакова от 2 а клас, ръководител - Райна Банова.

Втора възрастова група – 1 място за Ана София Хюсмен Халил от 4 а клас, ръководител – Росица Ненова.

Трета възрастова група – Трето място за Еманоела Павлинова Димова от 7 в клас, ръководител – Златка Илиева.

Четвърта възрастова група – лично творчество. Специалната награда взе Румен Славчев Дюлгеров от 10 б клас, а наградата за изразена гражданска позиция грабна Даяна Луканова от 12 б клас, под ръководството на Надежда Димитрова.

Позравления за всички участници в конкурса и техните учители!

Четвъртък, 23 Март 2023 09:30

ДНИ НА ОТВОРЕНИТЕ ВРАТИ В СУ "ХРИСТО БОТЕВ", гр. СУНГУРЛАРЕ

ЗАПОВЯДАЙТЕ В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ!

 

ПРОГРАМА

Педагогическите специалисти организираха информационна кампания във връзка със създадената от МОН единна електронна платформа за образователни услуги и съдържание – „Дигитална раница“ и нейните възможности.

На родителска среща на 22.02.2023 г. те запознаха родителите с новата платформа и нейните възможности. Обяснени бяха начините за регистриране на родителите в платформата. Тя служи като информационен портал за родителите. Позволява им да следят обучителния процес на своите деца и да получават актуална информация за оценките, отсъствията, бележките и заданията им за самостоятелна работа. Всеки ученик, както и  родителите, има достъп до актуалните оценки в платформата. Платформата дава възможност за задаване и изпълняване на задания за самостоятелна работа за учащите.

На 23.02.2023 г. се  проведе онлайн среща в Майкрософт тиймс, на която учителите от СУ „Христо Ботев“ се запознаха по-подробно с функциите и възможностите на „Дигиталната раница“. Те научиха, че Платформата предлага онлайн уроци, богат учебен материал, представен под формата на дигитални уроци за ученици от 1 до 12 клас. Съдържа богат набор от безплатно интерактивно дигитално образователно съдържание. В допълнение,  позволява на учителите да създават свое, като по този начин те обогатяват библиотеката на платформата, предлагайки интересен и разнообразен учебен материал.

 

 

 

Страница 1 от 16

Предстоящи събития

Последни новини

Проведено Нацио...

29 Април 2024

На 27.04.2024 г. се състоя Областният кръг от Националното състезание по БДП за 2024 година, на който СУ "Христо Ботев" - гр. Сунг...

Достойно предст...

28 Април 2023

Призови места заеха: Първа възрастова група – 2 място - Александра Александрова Кабакова от 2 а клас, ръководител - Райна Банова. Втора въ...

Отново първенци...

28 Април 2023

Отново първенци! Отборът на СУ "Христо Ботев", гр. Сунгурларе с ръководител Красимир Динчев, завоюва първото място на Областния к...

Нова учебна год...

15 Септември 2021

Вълнение и радост са спътниците при посрещането на всяка нова учебна година. Първокласниците, петокласниците и осмокласниците тържествено от...

Завършилите пре...

17 Август 2021

Завършилите през 2020-2021 година средното си образование сами внасят здравните си осигуровки за своя сметка до започване на работа или обуч...

Случайна снимка


download2

Намерете СОУ"Христо Ботев" гр.Сунгурларе и във Facebook

epale horizontal static

 

Дейностите, продуктите и информацията, изложена в тази секция отразяват единствено гледната точка на автора и Европейската комисия не носи отговорност за използването по какъвто и да било начин на съдържащата се в тях информация.