СУ "Христо Ботев"

Вярата Ботевска носим със чест!

Основно меню

 

letter

ПРАКТИЧЕСКИ ПРЕПОРЪКИ ЗА ОПАЗВАНЕ НА ДЕЦАТА И ЮНОШИТЕ В ПЪТНОТО ДВИЖЕНИЕ ЗА ЛЯТОТО

УЧИЛИЩНАТА КОМИСИЯ ПО БДП ПРИ СУ“ХРИСТО БОТЕВ“ ГРАД СУНГУРЛАРЕ
НАПОМНЯ:

1.    Когато играете навън /пеш, с велосипед, ролери, скейборд/, избирайте безопасни за Вас места! Далеч от оживени улици с интензивно автомобилно движение. Когато се наложи да пресечете такава улица, съберете се в компактна група и преминете през платното само на зелен сигнал на светофара, на пешеходна пътека или само когато пътното платно е напълно свободно, без приближаващи се от двете страни автомобили.
2.    Пресичайки на пешеходна пътека, уведомете водачите на моторни превозни средства за Вашето намерение да пресичате, подайте сигнал с ВИСОКО ВДИГНАТА РЪКА!
3.    Никога не пресичайте пътното платно тичешком. Спрете до бордюра, огледайте се първо наляво, после надясно и направете крачка на платното само при пълна безопасност. Добре е да пресичате заедно в група с възрастните пешеходци.
4.    Когато пресичате оживени кръстовища със светофарна уредба, не бързайте да навлизате на платното веднага след като светне зеления сигнал за пешеходци. Въпреки разрешаващия сигнал, първо се огледайте в двете посоки, защото е възможно да има автомобили, които навлизат в кръстовището в последния момент, на червено и то с висока скорост.
5.    Карайте велосипед, скейборд, ролери, в избрани предварително от вас и от вашите родители подходящи безопасни за това места във Вашия квартал – алеи, градинки, улици затворени за движение. Когато сте в група, най-голямото дете от групата, трябва да насочва и контролира по-малките да не излизат на опасните улици с интензивно движение. Използвайте обезопасителните каски!
6.    Много от пострадалите деца и юноши в момента на катастрофата са били пътници в автомобилите, шофирани от родители, приятели и близки. Тогава те се оказват безпомощни потърпевши. Когато се возите в автомобил, по-добре седнете на задната седалка. Поставяйте предпазния колан!
7.    Слизайте и се качвайте в автомобил ВИНАГИ ОТ ДЯСНАТА МУ СТРАНА!
8.    Отказвайте при покана да се возите на стари, неизправни, саморъчно сглобени мотопеди и мотоциклети, карани от ваши неправоспособни приятели. Рискът от катастрофа е голям. Много от пътните злополуки с тежки последици са настъпили поради управление на мотопеди и мотоциклети от непълнолетни юноши. Ако ваш роднина, приятел или близък юноша кара мотопед или мотоциклет без да е правоспособен при това, ако возилото е технически неизправно, той е в голям риск да пострада, независимо, че управлява в собственото си населено място или близо до него. Тъкмо в малките населени места, където пътищата и улиците в тях и в близост до тях стават най-тежките катастрофи с такива водачи.
9.    Не забравяйте, че скутерите са всъщност мотопеди, а не велосипеди и за тяхното управление се изисква правоспособност /категория „М”/ и ползване на защитна каска от водача. Направете всичко възможно да прекратите възможностите неправоспособни малолетни и непълнолетни да не управляват. Ако не е по силите Ви, потърсете съдействието на полицията чрез телефони 166 и 112, за да предотвратите потенциално нещастие.
10.    Когато управлявате велосипед, винаги проверявайте дали има спирачки, звънец, устройство за светлина и светлоотразителни елементи!


Предстоящи събития

Последни новини

Достойно предст...

28 Април 2023

Призови места заеха: Първа възрастова група – 2 място - Александра Александрова Кабакова от 2 а клас, ръководител - Райна Банова. Втора въ...

Отново първенци...

28 Април 2023

Отново първенци! Отборът на СУ "Христо Ботев", гр. Сунгурларе с ръководител Красимир Динчев, завоюва първото място на Областния к...

Нова учебна год...

15 Септември 2021

Вълнение и радост са спътниците при посрещането на всяка нова учебна година. Първокласниците, петокласниците и осмокласниците тържествено от...

Завършилите пре...

17 Август 2021

Завършилите през 2020-2021 година средното си образование сами внасят здравните си осигуровки за своя сметка до започване на работа или обуч...

Финансова подкр...

06 Август 2021

УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА, Всички семейства; чиито деца са записани за първи път в първи или осми клас на държавно или общинско училище имат ...


download2

Намерете СОУ"Христо Ботев" гр.Сунгурларе и във Facebook

epale horizontal static

 

Дейностите, продуктите и информацията, изложена в тази секция отразяват единствено гледната точка на автора и Европейската комисия не носи отговорност за използването по какъвто и да било начин на съдържащата се в тях информация.