СУ "Христо Ботев"

Вярата Ботевска носим със чест!

Основно меню

 

letter

ПРАКТИЧЕСКИ ПРЕПОРЪКИ ЗА ОПАЗВАНЕ НА ДЕЦАТА И ЮНОШИТЕ В ПЪТНОТО ДВИЖЕНИЕ ЗА ЛЯТОТО

УЧИЛИЩНАТА КОМИСИЯ ПО БДП ПРИ СУ“ХРИСТО БОТЕВ“ ГРАД СУНГУРЛАРЕ
НАПОМНЯ:

1.    Когато играете навън /пеш, с велосипед, ролери, скейборд/, избирайте безопасни за Вас места! Далеч от оживени улици с интензивно автомобилно движение. Когато се наложи да пресечете такава улица, съберете се в компактна група и преминете през платното само на зелен сигнал на светофара, на пешеходна пътека или само когато пътното платно е напълно свободно, без приближаващи се от двете страни автомобили.
2.    Пресичайки на пешеходна пътека, уведомете водачите на моторни превозни средства за Вашето намерение да пресичате, подайте сигнал с ВИСОКО ВДИГНАТА РЪКА!
3.    Никога не пресичайте пътното платно тичешком. Спрете до бордюра, огледайте се първо наляво, после надясно и направете крачка на платното само при пълна безопасност. Добре е да пресичате заедно в група с възрастните пешеходци.
4.    Когато пресичате оживени кръстовища със светофарна уредба, не бързайте да навлизате на платното веднага след като светне зеления сигнал за пешеходци. Въпреки разрешаващия сигнал, първо се огледайте в двете посоки, защото е възможно да има автомобили, които навлизат в кръстовището в последния момент, на червено и то с висока скорост.
5.    Карайте велосипед, скейборд, ролери, в избрани предварително от вас и от вашите родители подходящи безопасни за това места във Вашия квартал – алеи, градинки, улици затворени за движение. Когато сте в група, най-голямото дете от групата, трябва да насочва и контролира по-малките да не излизат на опасните улици с интензивно движение. Използвайте обезопасителните каски!
6.    Много от пострадалите деца и юноши в момента на катастрофата са били пътници в автомобилите, шофирани от родители, приятели и близки. Тогава те се оказват безпомощни потърпевши. Когато се возите в автомобил, по-добре седнете на задната седалка. Поставяйте предпазния колан!
7.    Слизайте и се качвайте в автомобил ВИНАГИ ОТ ДЯСНАТА МУ СТРАНА!
8.    Отказвайте при покана да се возите на стари, неизправни, саморъчно сглобени мотопеди и мотоциклети, карани от ваши неправоспособни приятели. Рискът от катастрофа е голям. Много от пътните злополуки с тежки последици са настъпили поради управление на мотопеди и мотоциклети от непълнолетни юноши. Ако ваш роднина, приятел или близък юноша кара мотопед или мотоциклет без да е правоспособен при това, ако возилото е технически неизправно, той е в голям риск да пострада, независимо, че управлява в собственото си населено място или близо до него. Тъкмо в малките населени места, където пътищата и улиците в тях и в близост до тях стават най-тежките катастрофи с такива водачи.
9.    Не забравяйте, че скутерите са всъщност мотопеди, а не велосипеди и за тяхното управление се изисква правоспособност /категория „М”/ и ползване на защитна каска от водача. Направете всичко възможно да прекратите възможностите неправоспособни малолетни и непълнолетни да не управляват. Ако не е по силите Ви, потърсете съдействието на полицията чрез телефони 166 и 112, за да предотвратите потенциално нещастие.
10.    Когато управлявате велосипед, винаги проверявайте дали има спирачки, звънец, устройство за светлина и светлоотразителни елементи!


Предстоящи събития

Последни новини

Проведено Нацио...

29 Април 2024

На 27.04.2024 г. се състоя Областният кръг от Националното състезание по БДП за 2024 година, на който СУ "Христо Ботев" - гр. Сунг...

Достойно предст...

28 Април 2023

Призови места заеха: Първа възрастова група – 2 място - Александра Александрова Кабакова от 2 а клас, ръководител - Райна Банова. Втора въ...

Отново първенци...

28 Април 2023

Отново първенци! Отборът на СУ "Христо Ботев", гр. Сунгурларе с ръководител Красимир Динчев, завоюва първото място на Областния к...

Нова учебна год...

15 Септември 2021

Вълнение и радост са спътниците при посрещането на всяка нова учебна година. Първокласниците, петокласниците и осмокласниците тържествено от...

Завършилите пре...

17 Август 2021

Завършилите през 2020-2021 година средното си образование сами внасят здравните си осигуровки за своя сметка до започване на работа или обуч...


download2

Намерете СОУ"Христо Ботев" гр.Сунгурларе и във Facebook

epale horizontal static

 

Дейностите, продуктите и информацията, изложена в тази секция отразяват единствено гледната точка на автора и Европейската комисия не носи отговорност за използването по какъвто и да било начин на съдържащата се в тях информация.